A jelenlegi jogszabályok szerint a magyar állam 5 lombik beültetést finanszíroz 45 éves kor előtt, azonban csak azokat az eseteket ismerik el, melyeknél a megtermékenyült embriót beültetik. Így előfordulhat olyan eset, hogy bár megkezdődik az eljárás, nem tudnak petesejtet leszívni, vagy az embrió nem éli meg a beültetés napját. Ebben az esetben az állam nem finanszírozza az alkalmat. Szeretnénk tisztább viszonyokat teremteni és nagyobb támogatást adni a reprodukciós eljárásban résztvevő pároknak, ezért 0 forintos javaslatunk a következő lenne: 

1. A sikeres beültetések száma helyett a petesejtek leszívásának számát vegyék alapul! Fontos különbség lenne, ugyanis egy fiatalabb hölgynél akár 8-10 darab petesejtet is le tudnak venni, míg egy 45 éves hölgy esetében ez a szám akár nulla is lehet. A módosítás jobban figyelembe venné a természetes folyamatokat, valamint többlet esélyt biztosítana azok számára, akik életkorukból adódóan nagyobb eséllyel esnek teherbe.

2. A beültetés előtt Magyarország területén is engedélyezzék az embriók genetikai vizsgálatát! Jelenleg csak akkor van erre lehetőség, ha a kezelésben résztvevő pár valamelyikének van örökletes betegsége. A beültetés után megtörténő fogantatáskor önköltséges alapon a pár is kérhet vizsgálatot, ebben az esetben viszont a lehetséges betegségekről már csak a fogantatás után lehet megbizonyosodni.

3. Lehetővé kell tenni, hogy a konzultációkon a pár férfi tagja is személyesen részt vehessen! Jelenleg erre egyetlen intézményben sincs lehetőség, megfosztva így a pár női tagját a lelki támogatástól.

4. Aki 42-45 év között donorpetesejtes eljárásban részt kíván venni az megtehesse és ezt az állam támogassa 5 beültetésig.

Tárgykör részletes bemutatása

– A jelenlegi rendszer rosszul működik és tele van kiskapukkal. Reprodukciós eljárást csak állami intézményben végeznek ma Magyarországon. Ezek az intézmények saját hatáskörben dönthetik el, hogy a lombik programban résztvevő párok a támogatott keretig állami finanszírozással, vagy önköltséges alapon veszik igénybe az eljárást. Egy ilyen folyamat 1,2-1,5 millió forintba kerül. A költség legnagyobb részét az első fázis jelenti, ekkor történik meg a petesejt leszívása,majd ezután jön a megtermékenyítés szakasza és ha ez sikeres, akkor 5 nap elteltével megtörténik a visszaültetés. 

A jelenlegi finanszírozási lehetőségek egy eljárás során:

–          Az egész eljárás állami támogatással történik, így az 5 finanszírozott lehetőségből egyet felhasználnak a párok.

–          Önköltséges alapon történik, a pár befizeti az eljárás teljes költségét.

–          Állami támogatással kezdik meg az eljárást, de a visszaültetést önfinanszírozott formában fejezik be. Az utolsó része az eljárásnak a visszaültetés, melynek költsége 150.000-200.000 Ft között van. Így ezzel az egyszeri díjjal beültetésenként kiváltható, hogy ne vonjon le az állam a lehetőségek számából. 

A mostani elszámolás úgy működik, hogy (ha az állami támogatással valósult meg) csak a visszaültetést tekintik egy alkalomnak. Ha a visszaültetést a pár önköltséges alapon megfinanszírozza akkor megmarad neki továbbra is 5 állami lehetőség. A javaslatunk szerint a leszívásokat kellene számolni a visszaültetések helyett. Ez ezért kedvezőbb eljárás, mert így az életkorhoz igazodna a számolási módszer és a pároknak nem kellene vegyes finanszírozással élniük. Kiszámíthatóbb lenne az eljárás, tisztábbak lennének a viszonyok és csökkenne a női szervezetre mért egészségügyi terhelés is, mert a legnagyobb hormonkezelést a petesejt leszívása előtt szenvedi el a pár női tagja.

– A genetikai vizsgálattal meg lehetne állapítani egy embrió életképességét, viszont ezt csak akkor engedélyezik Magyarországon, amennyiben a pár egyik tagjának örökletes betegsége van. Külföldi klinikákon már a vizsgálat elején megtörténik az ilyen jellegű szűrés, ezzel rengeteg szenvedéstől megkímélik az eljárásban résztvevőket.

– A pár férfi tagjának jelenléte a személyes konzultációknál megkérdőjelezhetetlenül nagy támogatást biztosítana, ez a lehetőség viszont hazánkban nem adott. Szürreális helyzet, ugyanis a férfinak is részt kell vennie különböző vizsgálatokon, de ezek megtörténte után már nem konzultálhat az orvossal. 

– Donor petesejtet jelenleg csak közeli hozzátartozók, oldalági rokonok, testvér házastársa/élettársa, házastárs/élettárs közeli hozzátartozója, házastárs/élettárs testvérének házastársa/élettársa adományozhatnak. Így érthető, hogy Magyarországon belül nem kedvelt megoldás. Erre is van külföldi minta, ahol szigorú feltételek mellett, anonim módon adományozhatnak és fogadhatnak a nők petesejteket. A donor petesejt lehetősége új kapukat nyitna meg olyan nők számára, akik életkorukból vagy egyéb okok miatt a saját petesejttel már nem tudnak gyermeket vállalni.

2018-ban az Európai unióban 32,1% volt a sikerességi mutató a lombikprogramokban, ettől az aránytól Magyarország jelentősen le van maradva. Sikeres és jól működő rendszer viszont hazánkban is alkalmazható lenne, mellyel nem csak a beültetések számát, de azok sikerességét is lehetne növelni. Csökkenne a feleslegesen végrehajtott beültetések száma, a mellékhatások okozta betegségek száma, hosszú távon pedig csökkenne a költség is és a résztvevő párok lelki terhe. 0 forintos javaslatunkkal kevesebb beültetés lenne, de több egészséges gyermek születhetne Magyarországon.