Hírek

 • Esélyegyenlőség?
  Tiszteld apádat és anyádat – tanítja a Biblia. Ez egy fontos pont és alapvetően a legtöbb családban egy elfogadott konszenzusnak számít, azonban a gyakorlatban kevésbé tud érvényesülni. Számtalan családi történetet ismerünk, amikor valaki megtagadja a származását pusztán kamaszkori lázadás, vagy valós családi tragédiák miatt, és nem hajlandó egy érdekközösséget vállalni a szüleivel, testvéreivel, nagyszüleivel. Szintén számos esetet látunk, mikor egy mélyszegénységből jövő család gyermeke felemelkedik a társadalmi ranglétrán és gyökeresen eltérő életutat fut be.
 • A huszadik század szilánkjai: jobb- és baloldal
  A felvilágosodást követően számos politikai ideológia fogalmazódott meg. Köztük számos olyan, melyek a napjainkban is velünk vannak. A liberalizmus, nacionalizmus, szocializmus és konzervativizmus is igyekezett megoldást találni az emberek és a politika mindennapi problémáira, illetve a világ kihívásaira is. A politikai izmusok a szekularizációt „elszenvedő” társadalom egzisztenciális és szakrális problémáira is igyekeztek megoldást találni. A könnyebb kategorizálás végett, az ember ezen izmusokhoz társította a jobb- és a baloldalt.
 • Merjünk kicsik lenni
  Merjünk kicsik lenni – írta Márai Sándor 1938-ban, amikor felfordult a világ, sor került az Anschlussra és pár évvel később kaotikus állapotok uralkodtak az országban. Márai ezt a mondatot arra a politikai vízióra mondta, ami szerinte pozitívan tudta volna  befolyásolni az ország jövőjét. Vehettünk volna példát a skandináv országokról, akik a saját gazdaságukra koncentrálva,  magas […]
 • A huszadik század szilánkjai: az oktatás
  Magyarország a rendszerváltás óta nem csak gazdasági gondokkal küzd, hanem egy sokkal komolyabb és súlyosabb társadalmi, szociális egyenlőtlenséggel is. Az 1990 és 2000 közötti évtizedben reméltük, hogy egy új nemzet emelkedik fel a huszadik század traumáiból. A várva várt változás a külsőségekben valamelyest megmutatkozott, de a társadalom szövete nem változott. Ennek az egyik legnagyobb oka a társadalmi egyenlőtlenségekben rejlik.
 • #7 Egyenlő esélyek, erősebb nemzet
  Javaslatok egy esélyteremtő közoktatás kialakítására Meggyőződésünk, hogy Magyarország felemelkedésének záloga, ha versenyképességét saját polgáraira alapozza, erőforrásait elsősorban az emberekbe fekteti. Ennek legfontosabb megnyilvánulása egy erős és esélyteremtő oktatási rendszer létrehozása és fenntartása. Kulcskérdés, hogy a közoktatás minden magyar diák számára megadja a társadalmi felemelkedés lehetőségét, vagyis egyenlő esélyeket biztosítson. Ahogy Széchenyi István fogalmazott, „egy nemzet […]
 • Forradalom, Pandémia, Szabadságharc
  Nem szeretem, mikor ’56 kapcsán összemossuk a jelent a múlttal, mert úgy vélem nem helyénvaló egymástól különböző korszakokat hasonlítani. Így a következő sorok nem történelmi, hanem sokkal inkább ideológiai, vagy eszmei összehasonlítás.  Kinézek az ablakon reggel és látom, hogy kellemes az idő. Gyönyörű az őszi táj, a családok nyugodtan fagyiznak, sétálnak és együtt vannak. Hasonlót […]
 • Egy falat kenyér az álhírek világában
  A 21. századra minden eddiginél jelentősebbé vált az információ szerepe a modern társadalmakban. Puszta megszerzésük is elengedhetetlen eleme az életünknek, mivel hétköznapjaink szerves része a könnyen elérhető hírek fogyasztása. Ez nem csak a gazdaságra van jelentős hatással, hanem az élet minden területét érinti. Mára az információ komoly értékké vált, sőt az egyik legértékesebb dolog, amit […]
 • #6 Fake-ek és ellensúlyok
  A törvényjavaslat lényege: A hiteles tájékoztatáshoz való jog, valamint a közpénzzel történő felelős gazdálkodás elvének érvényesítése érdekében a jövőben csak korlátozottan vagy egyáltalán ne jussanak közpénzhez a bizonyítottan álhíreket terjesztő médiumok.  A javaslat értelmében a jogerősen elveszített sajtó-helyreigazítási, jóhírnév megsértése vagy rágalmazás miatt indított perek (a továbbiakban tényállások) számával arányosan csökkenne a közpénzhez való hozzáférés […]
 • #5 Gazditörvény
  Részletek hamarosan. Facebook0Email0
 • Vona Gábor: 2025. legyen a Reformkor emlékéve
  Tegyük egész éves programmá ezt a fontos magyar történelmi korról való megemlékezést – mondta online sajtótájékoztatóján Vona Gábor, aki arról is beszélt, hogy a Második Reformkor alapítvány negyedik törvényjavaslatában fogalmazta meg ezt a gondolatot.
 • #4 2025 – A reformkor emlékéve
  Legyen a 2025-ös év a reformkor emlékéve! A törvényjavaslat célja, hogy ne csupán megemlékezzünk a Reformkorról, hanem hogy tegyünk is valamit azért, hogy megvalósulhasson a második reformkor.
 • #3 Az emberek emberei
  Folyamatban. Facebook0Email0
 • Közvetlenül válasszák a legfőbb ügyészt
  Három fontos tisztséget is közvetlen választásra bocsátana Vona Gábor. A Második Reformkor Alapítvány elnöke csütörtök délelőtt egy budapesti rendezvényhajón beszélt erről.
 • #2 A cigány hősök napja
  Elkészült a Második Reformkor Alapítvány második törvényjavaslata, amely a cigány hősökről szól. Meggyőződésünk, hogy nemcsak a felzárkózáshoz szükséges feltételeket, hanem példaképeket is kell adni a cigányságnak a sikeres integráció érdekében. A javaslatot minden parlamenti frakció és egyéni képviselő megkapta.
 • #1 Pártmentes önkormányzatiság
  A Második Reformkor Alapítvány elkészítette első törvényjavaslatát, mely a pártmentes önkormányzatiság alapjait teremthetné meg Magyarországon.
 • Vona Gábor azt javasolja, ne indulhassanak pártjelöltek az önkormányzati választáson
  A Második Reformkor Alapítvány alapítója ismerteti az első törvényjavaslatát, állt a néhány napja megküldött meghívóban. Ez az alapító pedig Vona Gábor, a pártpolitikától visszavonult egykori Jobbik-elnök.