VITASSUK MEG!

 • Esélyegyenlőség?
  Tiszteld apádat és anyádat – tanítja a Biblia. Ez egy fontos pont és alapvetően a legtöbb családban egy elfogadott konszenzusnak számít, azonban a gyakorlatban kevésbé tud érvényesülni. Számtalan családi történetet ismerünk, amikor valaki megtagadja a származását pusztán kamaszkori lázadás, vagy valós családi tragédiák miatt, és nem hajlandó egy érdekközösséget vállalni a szüleivel, testvéreivel, nagyszüleivel. Szintén számos esetet látunk, mikor egy mélyszegénységből jövő család gyermeke felemelkedik a társadalmi ranglétrán és gyökeresen eltérő életutat fut be.
 • A huszadik század szilánkjai: jobb- és baloldal
  A felvilágosodást követően számos politikai ideológia fogalmazódott meg. Köztük számos olyan, melyek a napjainkban is velünk vannak. A liberalizmus, nacionalizmus, szocializmus és konzervativizmus is igyekezett megoldást találni az emberek és a politika mindennapi problémáira, illetve a világ kihívásaira is. A politikai izmusok a szekularizációt „elszenvedő” társadalom egzisztenciális és szakrális problémáira is igyekeztek megoldást találni. A könnyebb kategorizálás végett, az ember ezen izmusokhoz társította a jobb- és a baloldalt.
 • Merjünk kicsik lenni
  Merjünk kicsik lenni – írta Márai Sándor 1938-ban, amikor felfordult a világ, sor került az Anschlussra és pár évvel később kaotikus állapotok uralkodtak az országban. Márai ezt a mondatot arra a politikai vízióra mondta, ami szerinte pozitívan tudta volna  befolyásolni az ország jövőjét. Vehettünk volna példát a skandináv országokról, akik a saját gazdaságukra koncentrálva,  magas […]
 • A huszadik század szilánkjai: az oktatás
  Magyarország a rendszerváltás óta nem csak gazdasági gondokkal küzd, hanem egy sokkal komolyabb és súlyosabb társadalmi, szociális egyenlőtlenséggel is. Az 1990 és 2000 közötti évtizedben reméltük, hogy egy új nemzet emelkedik fel a huszadik század traumáiból. A várva várt változás a külsőségekben valamelyest megmutatkozott, de a társadalom szövete nem változott. Ennek az egyik legnagyobb oka a társadalmi egyenlőtlenségekben rejlik.
 • Forradalom, Pandémia, Szabadságharc
  Nem szeretem, mikor ’56 kapcsán összemossuk a jelent a múlttal, mert úgy vélem nem helyénvaló egymástól különböző korszakokat hasonlítani. Így a következő sorok nem történelmi, hanem sokkal inkább ideológiai, vagy eszmei összehasonlítás.  Kinézek az ablakon reggel és látom, hogy kellemes az idő. Gyönyörű az őszi táj, a családok nyugodtan fagyiznak, sétálnak és együtt vannak. Hasonlót […]